Skip to main content
Rob

De S-ICD is anders

S-ICD vergeleken met andere apparaten

Een S-ICD verschilt van andere implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD)-apparaten die zijn ontworpen om hartaandoeningen te behandelen. Uw arts zal u begeleiden bij uw keus voor het apparaat dat het best is voor u.

Mijn keuze tussen ICD en S-ICD

Subkutane ICD (S-ICD) implantatie

Transveneuze ICD (TV-ICD) implantatie

S-ICD vergeleken met traditionele ICD's

ICD-therapie is een zeer betrouwbare therapie die honderdduizenden levens heeft verlengd. Toen ICD's voor het eerst werden uitgebracht in de tachtiger jaren, werden ze geïmplanteerd in de buik. Later werd de transveneuze ICD uitgebracht, die in het schoudergebied wordt geïmplanteerd. De minder invasieve subcutane (onder de huid) ICD of S-ICD is het nieuwste type ICD-apparaat, dat bescherming biedt zonder het hart te raken.

Implantatieprocedure van S-ICD-systeem

  • In tegenstelling tot een transveneus ICD-apparaat, wordt de pulsgenerator over het algemeen aan de linkerzijde van de borst naast de ribbenkast geïmplanteerd en wordt de lead net onder de huid boven het borstbeen geïmplanteerd.
  • De S-ICD-elektrode wordt onder de huid geplaatst. Het S-ICD-systeem levert therapie zonder dat draden in het hart hoeven te worden geïmplanteerd.
  • De S-ICD vereist geen fysiek contact met het hart en de bloedvaten en laat deze intact.

Implantatieprocedure van transveneuze ICD

  • Een transveneus ICD-apparaat wordt doorgaans geïmplanteerd in het linkerschoudergebied, bij het sleutelbeen.
  • Met gebruikmaking van röntgenbeeldvorming worden de leads door een ader in het hart en door de hartklep geleid.
  • Afhankelijk van uw hartaandoening worden 1 of 2 leads in het hart geplaatst. Wanneer de leads worden geplaatst, worden ze bevestigd aan de hartwand voor optimale connectiviteit.

S-ICD vergeleken met een pacemaker

Pacemaker

  • Een pacemaker helpt een abnormaal laag hartritme te regelen.
  • De pacemaker stuurt kleine elektrische pulsen naar het hart als het te langzaam slaat.

S-ICD-systeem

  • Een ICD-apparaat als de S-ICD stuurt een elektrische schok naar het hart als het een gevaarlijk snelle hartslag detecteert om het hart terug te brengen naar het normale ritme.
  • De functie van een ICD is plotselinge hartstilstand te voorkomen.  
Jetzt suchen

Een arts vinden

Een S-ICD is een defibrillator die subcutaan wordt geïmplanteerd zonder dat draden contact maken met het hart. Gebruik deze kaart om implantatie- en nazorgcentra voor S-ICD te vinden.

Patientengeschichten lesen

Ervaringen van S-ICD-patiënten

Maak kennis met echte S-ICD-patiënten die hun verhalen en hun persoonlijke reizen delen.


De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.