Skip to main content
S-ICD box change

Patiëntervaring: S-ICD wissel

Mijn S-ICD moet binnenkort vervangen worden!

Ik kijk niet echt uit naar de halfjaarlijkse controle. Dat komt omdat het tijd kost en omdat ik binnen 5 minuten weer buiten sta alsof er niets met me aan de hand is. Dat is eigenlijk lang niet zo slecht! In de wachtruimte realiseer ik me dat het vandaag een speciale dag is. Ik heb mijn S-ICD nu 6 jaar en mogelijk krijg ik vandaag te horen dat het tijd is voor een boxvervanging. 

Mijn cardioloog vertelde me destijds dat de batterij ongeveer 5 jaar lang mee zou gaan. Dus al met al is het niet slecht, want de batterij gaat langer mee dan beloofd. Dat blijkt wel, want het is inmiddels al 6 jaar geleden! Dat is best wel bijzonder wanneer ik het vergelijk met de batterij van mijn telefoon. De batterij gaat altijd veel korter mee dan de fabrikant belooft ☺. 

Mooi, ik ben aan de beurt. En ja, zodra de S-ICD is uitgelezen, krijg ik te horen dat de batterij nog in orde is, maar dat we de vervanging toch gaan inplannen. Het is ook fijn om te weten dat de elektrode op zijn plaats kan blijven. Alleen de 'box' wordt vervangen. Verwijder de oude, plaats een nieuwe. Al met al een zeer eenvoudige ingreep. De ICD-verpleegkundige vertelt me dat de S-ICD binnenkort kan beginnen te piepen, wat aangeeft dat de batterij leeg begint te raken. Maar daar hoef ik me geen zorgen over te maken. De batterij heeft genoeg reservecapaciteit om de komende maanden te doorstaan. Ik hoor het mezelf al zeggen tegen mijn mountainbikevrienden komend weekend: 'Raak niet in paniek als ik begin te piepen. Je hoeft je nergens zorgen over te maken.' Dat wordt leuk. 

Wanneer ik terugkijk op de afgelopen 6 jaar, voel ik me opgelucht. Wie had 6 jaar geleden kunnen verwachten dat alles zo soepel zou verlopen?! Ik zou natuurlijk liever geen defibrillator nodig hebben gehad, maar vrij snel na de implantatie kon ik mijn gewone leven zoals vóór de operatie weer oppikken. Dat had ik van tevoren nooit verwacht. Ik ben weer aan het werk gegaan en bleef even fanatiek mountainbiken, kitesurfen en skiën als voorheen. Ik ben zo blij dat ik toen een keuze heb gekregen tussen een 'traditionele' ICD, waarbij de elektrode in het hart wordt geplaatst, en de S-ICD, waarbij de elektrode(kabel) niet in het hart wordt geplaatst. Door voor de S-ICD te kiezen, heb ik me nooit zorgen hoeven te maken over een kwetsbare elektrode in mijn hart, die op den duur ook nog vervangen moet worden. De S-ICD is gewoon een duurzamer systeem, dat beter past bij iemand met een actieve leefstijl. Mijn zus en neef hebben ook een S-ICD en beleven deze op dezelfde positieve manier als ik 

Zes jaar geleden, slechts een paar maanden na de implantatie, had ik al besloten dat ik weer voor een S-ICD zou kiezen zodra de batterij leeg is. Ze nemen volgende week contact met me op om een afspraak te maken voor de boxvervanging. En ik maak me totaal geen zorgen! 

Rob. 


De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.