Skip to main content
Angel

Hartstilstand

Behandeling van plotselinge hartstilstand

Plotselinge hartstilstand is een medisch noodgeval. De meeste mensen die plotselinge hartstilstand ondervinden sterven eraan—vaak binnen minuten. Onmiddellijke behandeling met cardiopulmonale reanimatie (CPR) en een defibrillator (een apparaat dat een elektrische schok naar het hart stuurt) kan levensreddend zijn.

Er zijn twee soorten defibrillators:

  • Een externe defibrillator is een klein draagbaar apparaat dat elektrodepads gebruikt om een abnormaal hartritme te detecteren en indien nodig een elektrische schok toe te dienen. Externe defibrillators worden gebruikt op openbare locaties als scholen, luchthavens en hotels. Omstanders zonder specifieke training in het gebruik van defibrillators kunnen deze apparaten gebruiken om een elektrische schok toe te dienen aan de borst van iemand die plotselinge hartstilstand ondervindt.
  • Een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD), zoals een S-ICD, is een chirurgisch ingebracht apparaat dat onregelmatige of gevaarlijke hartslag kan herkennen en levensreddende schokken kan toedienen om het normale ritme te herstellen.
Only 1 out of 20 people survive Sudden Cardiac Arrest


Slechts 1 op 20 mensen overleeft een voorval van een plotselinge hartstilstand. De andere 19 sterven voordat ze het ziekenhuis bereiken.¹

With an ICD device like S-ICD 19 out of 20 survives Sudden Cardiac Arrest

Met een ICD-apparaat kunnen 19 van de 20 mensen een plotselinge hartstilstand overleven. Het is gebleken dat defibrillatie 95% of meer van de gevaarlijk snelle hartritmes heeft gestopt. ²

Zelfs onder de beste hulpverleningsomstandigheden is plotselinge hartstilstand een aandoening die moeilijk te behandelen is. Denk bijvoorbeeld aan de volgende feiten:

  • Ongeveer de helft van alle voorvallen van hartstilstand vindt plaats zonder getuigen; het slachtoffer was alleen. 1
  • Meer dan 80% van de voorvallen van hartstilstand vindt thuis plaats of in niet-openbare locaties, zoals op kantoon. 1
  • Het gerapporteerde overlevingspercentage voor plotselinge hartstilstand die buiten het ziekenhuis plaatsvindt, loopt uiteen van 0% tot 51%, met een nationaal gemiddelde van slechts 8%. 3

Loopt u het risico op nog een episode?

Het is belangrijk te beseffen dat als u al een plotselinge hartstilstand hebt ondervonden, u een hoog risico loopt op nog een episode. Maar zelfs als u geen plotselinge hartstilstand hebt gehad, kan uw arts hetzelfde type behandeling aanbevelen als u hoge risicofactoren hebt voor plotselinge hartstilstand. Uit onderzoek is gebleken dat een ICD als de S-ICD de kans op sterven als gevolg van plotselinge hartstilstand beduidend vermindert.

Jetzt suchen

Een arts vinden

Een S-ICD is een defibrillator die subcutaan wordt geïmplanteerd zonder dat draden contact maken met het hart. Gebruik deze kaart om implantatie- en nazorgcentra voor S-ICD te vinden.

Patientengeschichten lesen

Ervaringen van S-ICD-patiënten

Maak kennis met echte S-ICD-patiënten die hun verhalen en hun persoonlijke reizen delen.


REFERENTIES:

1. National Heart, Lung, and Blood Institute – What is Sudden Cardiac Arrest? https://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/scda/scda_whatis.html
2. Himmrich E, et al. Is ICD programming for double intraoperative defibrillation threshold energy safe and effective during long-time follow-up? Results of a prospective randomized multicenter study (Low-Energy ENDOTAK Trial - LEFT). Z Kardiol. 1999;88:103-12 [German language edition].
3. Nichol G, Thomas ET, Callaway CW, Hedges J, Powell JL, et al. Regional variation in out-of-hospital cardiac arrest incidence and outcome. JAMA. 2008;300:1423-1431.
4. Healey JS et al Perioperative Safety and Early Patient and Device Outcomes Amongv Subcutaneous Versus Transvenous Implantable Cardioverter Defibrillator Implantations A Randomized, Multicenter Trial Ann Intern Med 2022 Dec;175(12):1658-1665

De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.