Behandeling van plotselinge hartstilstand

Plotselinge hartstilstand is een medisch noodgeval. De meeste mensen die plotselinge hartstilstand ondervinden sterven eraan—vaak binnen minuten. Onmiddellijke behandeling met cardiopulmonale reanimatie (CPR) en een defibrillator (een apparaat dat een elektrische schok naar het hart stuurt) kan levensreddend zijn.

Er zijn twee soorten defibrillators:

  • Een externe defibrillator is een klein draagbaar apparaat dat elektrodepads gebruikt om een abnormaal hartritme te detecteren en indien nodig een elektrische schok toe te dienen. Externe defibrillators worden gebruikt op openbare locaties als scholen, luchthavens en hotels. Omstanders zonder specifieke training in het gebruik van defibrillators kunnen deze apparaten gebruiken om een elektrische schok toe te dienen aan de borst van iemand die plotselinge hartstilstand ondervindt.

  • Een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD), zoals een S-ICD, is een chirurgisch ingebracht apparaat dat onregelmatige of gevaarlijke hartslag kan herkennen en levensreddende schokken kan toedienen om het normale ritme te herstellen.
Overlevingsstatistieken van plotselinge hartstilstand bij niet-ICD

Slechts 1 op 20 mensen overleeft een voorval van een plotselinge hartstilstand. De andere 19 sterven voordat ze het ziekenhuis bereiken.
1
Overlevingsstatistieken met ICD

Met een ICD-apparaat kunnen 19 van de 20 mensen een plotselinge hartstilstand overleven. Het is gebleken dat defibrillatie 95% of meer van de gevaarlijk snelle hartritmes heeft gestopt.2

Zelfs onder de beste hulpverleningsomstandigheden is plotselinge hartstilstand een aandoening die moeilijk te behandelen is. Denk bijvoorbeeld aan de volgende feiten:

  • Ongeveer de helft van alle voorvallen van hartstilstand vindt plaats zonder getuigen; het slachtoffer was alleen1
  • Meer dan 80% van de voorvallen van hartstilstand vindt thuis plaats of in niet-openbare locaties, zoals op kantoor1
  • Het gerapporteerde overlevingspercentage voor plotselinge hartstilstand die buiten het ziekenhuis plaatsvindt, loopt uiteen van 0% tot 51%, met een nationaal gemiddelde van slechts 8%3

Loopt u het risico op nog een episode?

Het is belangrijk te beseffen dat als u al een plotselinge hartstilstand hebt ondervonden, u een hoog risico loopt op nog een episode. Maar zelfs als u geen plotselinge hartstilstand hebt gehad, kan uw arts hetzelfde type behandeling aanbevelen als u hoge risicofactoren hebt voor plotselinge hartstilstand. Uit onderzoek is gebleken dat een ICD als de S-ICD de kans op sterven als gevolg van plotselinge hartstilstand beduidend vermindert.
Een arts vinden

Een arts vinden.

Een S-ICD is een defibrillator die subcutaan wordt geïmplanteerd zonder dat draden contact maken met het hart. Gebruik deze kaart om implantatie- en nazorgcentra voor S-ICD te vinden.

Ervaringen van S-ICD-patiënten

Ervaringen van
S-ICD-patiënten

Maak kennis met echte S-ICD-patiënten die hun verhalen en hun persoonlijke reizen delen.

Top