Veelgestelde vragen
over de S-ICD wissel

De vervanging van de S-ICD-box wordt ook wel de 'wissel' genoemd. Tijdens deze ingreep wordt alleen je oude  "kastje" of  'pulsgenerator' vervangen door een nieuw exemplaar, met een volle batterij. De elektrode blijft op zijn plaats. Hoewel deze wissel eenvoudiger is dan de eerste implantatie van uw S-ICD, kan de procedure allerlei soorten vragen oproepen. Hieronder staat een aantal veelgestelde vragen:

V: Hoelang gaat een S-ICD-batterij mee?
A: 5 tot 9 jaar, afhankelijk van het model.

V: Hoe weet ik wanneer mijn S-ICD kastje vervangen moet worden?
A: Tijdens uw periodieke controles wordt het batterijniveau van uw S-ICD gecontroleerd. Uw arts laat u weten wanneer het tijd is om de vervanging van de S-ICD in te plannen. Uw arts plant dit ruim van tevoren in, zodat uw S-ICD op de juiste manier blijft functioneren tot het moment van vervanging aanbreekt.   

V: Wat houdt het in als mijn S-ICD piept?
A: Een pieptoon vanuit uw S-ICD kan een aantal dingen betekenen, bijvoorbeeld dat uw batterij bijna vervangen dient te worden. Neem contact op met uw arts als uw S-ICD begint te piepen.

V: In hoeverre verschilt dit nieuwe S-ICD kastje van mijn oude?
A: Afhankelijk van wanneer uw S-ICD voor het eerst is geïmplanteerd, hebt u het model SQ1010 of A209 ontvangen. U zult nu waarschijnlijk het A219-model ontvangen, dat dunner is dan de SQ1010 en dat een langere batterijduur heeft. Alle EMBLEM S-ICD-modellen zijn MRI-veilig. 

V: 'Past' de nieuwe S-ICD me op dezelfde manier?
A: De vorm van uw nieuwe S-ICD kastje is vrijwel of volledig gelijk aan die van uw oude. Deze pulsgenerator wordt op de plaats van uw oude apparaat ingebracht. We hebben hierdoor vaak de feedback gekregen dat hij op dezelfde manier past of dat hij nog minder op te merken is omdat hij dunner is.

V: Hoelang neemt de ingreep in beslag? Moet ik een nacht in het ziekenhuis blijven?
A: De ingreep duurt ongeveer  even lang als, of korter dan uw eerste  S-ICD-implantatie: 40-60 minuten. Of u een nacht in het ziekenhuis moet verblijven, is afhankelijk van de evaluatie van uw arts.

V: Is het pijnlijk?
A: U wordt plaatselijk of volledig verdoofd (afhankelijk van de evaluatie van uw arts). Wanneer de procedure is uitgevoerd onder plaatselijke verdoving kan dit wat ongemakkelijk aanvoelen, maar krijgt u medicatie om het u wat comfortabeler te maken. U zult hoe dan ook geen pijn ervaren tijdens de ingreep. 

V: Is de revalidatieperiode bij de S-ICD wissel vergelijkbaar met die van de eerste S-ICD-implantatie?
A: Omdat het S-ICD kastje tijdens de wissel op dezelfde plaats wordt teruggeplaatst, hoeft u alleen te herstellen van de nieuwe incisie die is gemaakt. Dit houdt in dat uw revalidatie van de S-ICD wissel veel sneller zou moeten verlopen (ongeveer 2 weken) dan uw herstel van de oorspronkelijke S-ICD-implantatie (4 tot 6 weken). 

V: Moet dezelfde elektrofysioloog die mijn S-ICD de eerste keer heeft geïmplanteerd de wissel uitvoeren?
A: Het komt vaak voor dat patiënten terugkeren naar hun implantatiecentrum, maar dat is niet verplicht.

De S-ICD-boxvervanging van Rob

Patiëntervaring: Volg de S-ICD wissel van Rob

De S-ICD wissel van Rob

Top