Skip to main content
S-ICD box change

Patiëntervaring: S-ICD wissel

Yes! Ik kan weer mountainbiken!

Sporten is altijd een zeer belangrijke vorm van ontspanning voor me geweest. Ik herinner me nog goed hoe me 6 jaar geleden werd verteld dat ik een implanteerbare defibrillator nodig had. Mijn grootste angst destijds was dat ik niet meer zo intensief zou kunnen sporten als ik voorheen deed. Ik was dus heel erg blij dat ik, nadat ik van de eerste S-ICD-ingreep was hersteld, weer kon mountainbiken, windsurfen en skiën zoals vroeger. Wat een opluchting! 

Een belangrijke reden waarom ik niet onder het mes wilde gaan voor een andere S-ICD was omdat mijn sportroutine dan weer een paar weken stil zou liggen. Maar dat hoort er allemaal bij. 'Prijs jezelf gelukkig', zei ik tegen mezelf, want in het dagelijks leven heb ik totaal geen last van mijn S-ICD. 

Net na de vervanging van mijn apparaat merkte ik dat ik verrassend snel herstelde, dus na een week voelde ik het verlangen om weer te gaan mountainbiken. Niet heel verstandig natuurlijk, want de wond had nog tijd nodig om te genezen. Mijn vrouw heeft me er een week lang van kunnen weerhouden om op de fiets te klimmen, maar daarna ben ik weer in het zadel gestapt! Behalve het feit dat mijn litteken deze keer iets gevoeliger was, voelde het alsof er nooit iets was gebeurd. 

Ik zou zelf nooit iemand adviseren om binnen twee weken alweer intensief te gaan sporten, want ik ben geen arts. Maar voor mij ging het in ieder geval razendsnel. Voor mijn zus gold trouwens hetzelfde. Na ongeveer 2,5 week trainde ze alweer voor de marathon! Zo'n snelle revalidatie had ik nooit verwacht. 

Je kunt je niet voorstellen hoe opgelucht ik ben nu ik terugdenk aan alle sportbelemmeringen waar ik zo bang voor was. Wat dat betreft heeft de S-ICD me misschien wel fanatieker gemaakt dan ooit. 

Terwijl ik dit schrijf, ben ik de weersverwachting voor komend weekend aan het bekijken. Yes, het wordt winderig. Tijd om te surfen! 

Rob. 


De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.