Skip to main content
Angel

Hartstilstand

Wat is plotselinge hartstilstand?

Plotselinge hartstilstand is een ernstig en levensbedreigend medisch noodgeval. Tijdens plotselinge hartstilstand stopt de hartfunctie — abrupt en zonder waarschuwing. Dit veroorzaakt een snel bewustzijnsverlies (flauwvallen). Zonder directe behandeling met defibrillatie (een elektrische schok aan het hart), kan dit resulteren in hersenbeschadiging en de dood.1

Sudden Cardiac Arrest Is Not the Same as a Heart Attack

De definities van plotselinge hartstilstand en een hartaanval zijn erg verschillend. Een hartaanval is een "loodgieters"probleem dat wordt veroorzaakt door een of meer verstoppingen in de de bloedvaten van het hart die een juiste doorstroming voorkomen. Een persoon die een hartaanval heeft is wakker en ademt.

De werking vaneen gezond hart

De definitie van plotselinge hartstilstand is een elektrisch probleem, dat wordt veroorzaakt door een aritmie (onregelmatige hartslag) die het hart belet bloed te pompen naar de hersenen en de vitale organen. Een persoon die plotselinge hartstilstand ervaart, is bewusteloos en ademt niet.

Plotse Hartdood uitgelegd

Factoren als een hoge bloeddruk of hartaandoening verhogen het risico van plotselinge hartstilstand. Het komt voor dat iemand een hartprobleem heeft en het pas te weten komt nadat een plotselinge hartstilstand heeft plaatsgevonden.

Wist u dat elke 40 seconden iemand sterft aan plotselinge hartstilstand? ²


REFERENTIES:

1. National Heart, Lung, and Blood Institute – What is Sudden Cardiac Arrest? Available at: https://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/scda/scda_whatis.html. Accessed June 7, 2014.
2. American Heart Association. Heart Disease and Stroke Statistics – 2010 Update. Circulation. 2013;127:e6-e245.

De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.