Skip to main content
Angel

Hartstilstand

Signalen en symptomen van plotselinge hartstilstand 1

Het eerste en vaak enige symptoom van plotselinge hartstilstand is bewustzijnsverlies (flauwvallen) als gevolg van een tekort van bloed naar de hersenen. Op dat moment is er ook geen hart- of polsslag te voelen.

Hoewel er vaak geen waarschuwingssignalen zijn voordat plotselinge hartstilstand optreedt, kunnen sommige van de volgende symptomen voorafgaan aan de plotselinge hartstilstand:

  • Vermoeidheid of zwakheid
  • Kortademigheid
  • Flauwvallen
  • Duizeligheid of licht gevoel in hoofd
  • Hartkloppingen
  • Pijn op de borst

Sommige mensen, waarvan men zegt dat ze zijn gestorven aan een "hartaanval" kunnen in plaats hiervan zijn gestorven aan plotselinge hartstilstand.

Kans op overleving

De kans op het overleven van plotselinge hartstilstand neemt elke minuut die verstrijkt zonder een levensreddende schok af met 7-10%.2 Het goede nieuws is dat directe behandeling met cardiopulmonale reanimatie (CPR) en een defibrillator (een apparaat dat een elektrische schok naar het hart stuurt) levensreddend kan zijn. In feite is gebleken dat defibrillatie 95% of meer van de gevaarlijk snelle hartritmes heeft gestopt.3

De kans op het overleven van plotselinge hartstilstand neemt elke minuut die verstrijkt zonder een levensreddende schok af met 7-10%.2

REFERENTIES:

1. CRM-255503-AA 2.4 Sx SCA final.doc/Page 3; https://www.bostonscientific.com/lifebeat-online/heart-smart/sudden-cardiac-arrest.html?#symptoms
2. National Heart, Lung, and Blood Institute – What is Sudden Cardiac Arrest? Available at: https://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/scda/scda_whatis.html. Accessed June 7, 2014.
3. Himmrich E, et al. Is ICD programming for double intraoperative defibrillation threshold energy safe and effective during long-time follow-up? Results of a prospective randomized multicenter study (Low-Energy ENDOTAK Trial - LEFT). Z Kardiol. 1999;88:103-12 [German language edition].

De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.