Skip to main content
Your Recovery Process

Procedure voorbereiding

Uw herstelproces

Omdat elke S-ICD-patiënt anders is, is moeilijk met zekerheid te zeggen hoe lang uw herstel zal duren. Over het algemeen zou u de dag na uw implantatieprocedure weer naar huis moeten kunnen. Volledig herstel van de procedure duurt normaal gesproken ongeveer 4 tot 6 weken.

Kun je reizen als je een Subkutane ICD (S-ICD) hebt?

Uw arts zal u een complete reeks te volgen instructies geven wanneer uw procedure is voltooid. Raadpleeg altijd uw arts voor specifieke informatie of voor extra vragen die u wilt stellen. U zult tevens een patiëntidentificatiekaart krijgen, die medisch personeel en beveiligingsmedewerkers erop attent maakt dat bij u een medisch apparaat is geïmplanteerd.

Tijdslijn voor herstel

Hoewel het herstel bij sommige mensen langer duurt dan bij anderen, kan de volgende tijdslijn u een idee geven van wat u moet verwachten en wanneer:

Dag van de implantatie

 • Voorafgaand aan en na afloop van de implantatieprocedure krijgt u een antibioticakuur die u moet innemen om het risico van infectie te minimaliseren. Zorg dat u de volledige antibioticakuur inneemt, zelfs als u zich beter voelt.

1 dag later

 • De wond kan erg gekneusd en pijnlijk aanvoelen, met name tijdens de eerste twee dagen. Neem daarom pijnstillers wanneer dit nodig is, zonder echter de aanbevolen dagelijkse dosis te overschrijden. 
 • Praat met uw verpleegkundige als u pijn ondervindt

1 week later

 • Houd de wond schoon en droog tot deze volledig is genezen.
 • Na de eerste 3 of 4 dagen kunt u gerust een bad nemen of douchen. Uw verpleegkundige kan u een beschermend verband geven, zodat u een bad kunt nemen zonder dat de wond nat wordt. 
 • Meld eventuele problemen met de wond aan uw verpleegkundige.

1 maand later

 • Enkele weken nadat uw S-ICD-systeem is geïmplanteerd, hebt u een eerste afspraak met uw arts om te verzekeren dat uw incisie goed geneest en dat uw apparaat goed werkt. Deze afspraak kan worden gevolgd door regelmatige bezoeken aan uw arts om de 3 tot 6 maanden.

Wat u kunt verwachten tijdens het herstel

S-ICD first 2 weeks after surgery: care & restrictions

Wanneer

Eerste 2 weken na uw procedure

Zorg en beperkingen

(zorg dat u de instructies volgt die u van uw arts hebt gekregen)

 • Probeer armbewegingen te vermijden die druk op de wond
  zouden kunnen veroorzaken
 • Vermijd lichaamsbeweging
  (u hoeft echter niet te blijven liggen of zitten)
 • Vermijd het tillen van zware objecten
  (dit vertraagt de genezing en verhoogt het risico van infectie)
S-ICD first 2 weeks after surgery: care & restrictions

Wanneer

Eerste 4 tot 6 weken na uw procedure

Versorgung und Einschränkungen

 • Wanneer uw wond is genezen, kunt u naar eigen goeddunken bewegen
 • Bouw langzaam uw lichaamsbewegingsniveau op
 • Vermijd contactsport (bijv. voetbal, rugby). Als u wilt rijden, controleert u of er beperkingen zijn
 • Praat met uw arts voordat u een lange reis onderneemt
 • Zodra u volledig bent hersteld van de implantatieprocedure, zou uw normale dagelijkse leven niet al te veel hoeven te veranderen.
S-ICD first 2 weeks after surgery: care & restrictions

Wanneer

Op lange termijn

Zorg en beperkingen

 • Zelfs als het ziekenhuis u een systeem voor patiëntmonitoring op afstand heeft geboden, kan uw arts nog steeds regelmatige bezoeken om de 3 tot 6 maanden afspreken om uw voortgang en uw S-ICD te controleren. Tijdens deze follow-ups kan uw arts de instellingen van uw S-ICD aanpassen met gebruikmaking van een draadloze programmeringsvoorziening.
 • Als uw S-ICD therapie (een elektrische schok) afgeeft, dient u uw arts hiervan op de hoogte te stellen. Sommige mensen kunnen de therapie als pijnlijk of onaangenaam ervaren. Hoewel u zeker kunt schrikken van de schok, betekent het dat de S-ICD mogelijk een gevaarlijk snel hartritme heeft geconstateerd en de vereiste defibrillatietherapie heeft geleverd om het elektrische systeem van uw hart te herstellen.
Jetzt suchen

Een arts vinden

Een S-ICD is een defibrillator die subcutaan wordt geïmplanteerd zonder dat draden contact maken met het hart. Gebruik deze kaart om implantatie- en nazorgcentra voor S-ICD te vinden.

Patientengeschichten lesen

Ervaringen van S-ICD-patiënten

Maak kennis met echte S-ICD-patiënten die hun verhalen en hun persoonlijke reizen delen.


De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.