Plotselinge hartstilstand

Als bij u of een van uw dierbaren een verhoogd risico voor plotselinge hartstilstand is vastgesteld, voelt u zich wellicht verontrust, nerveus of verward. Op die momenten is het belangrijk dat u vragen stelt, informatie verzamelt en zoveel mogelijk te weten komt over het voor u liggende traject. Verken dit gedeelte voor meer informatie over plotselinge hartstilstand.
Behandeling van plotselinge hartstilstand

Behandeling van
plotselinge hartstilstand

De meeste mensen die plotselinge hartstilstand ondervinden sterven eraan—vaak binnen minuten. Onmiddellijke behandeling met cardiopulmonale reanimatie (CPR) en een defibrillator (een apparaat dat een elektrische schok naar het hart stuurt) kan levensreddend zijn.

Wat is plotselinge hartstilstand?

Wat is plotselinge
hartstilstand?

Plotselinge hartstilstand is een ernstig en levensbedreigend medisch noodgeval. Tijdens plotselinge hartstilstand stopt de hartfunctie—abrupt en zonder waarschuwing. Zonder directe behandeling met defibrillatie (een elektrische schok aan het hart), kan dit resulteren in hersenbeschadiging en de dood.

Wat veroorzaakt plotselinge hartstilstand?

Wat veroorzaakt
plotselinge hartstilstand?

Plotselinge hartstilstand kan personen van elke leeftijd, geslacht, ras en zelfs personen die in goede gezondheid lijken te verkeren, treffen. Vaak wordt plotselinge hartstilstand veroorzaakt door een probleem met het elektrische systeem van het hart, als gevolg van een kransslagaderaandoening, een hartaanval of andere hartproblemen.

Symptomen van plotselinge hartstilstand

Symptomen van plotselinge
hartstilstand

Het eerste en vaak enige symptoom van plotselinge hartstilstand is bewustzijnsverlies—als gevolg van een tekort van bloed naar de hersenen. Hoewel er vaak geen waarschuwingssignalen zijn voordat plotselinge hartstilstand optreedt, kunnen er enkele symptomen zijn die voorafgaand aan de hartstilstand kunnen worden bemerkt.

Vragen voor uw arts: Diagnose

Vragen voor uw arts:
Diagnose

Na de diagnose is het normaal dat u vragen hebt over wat u vervolgens te wachten staat. Hier vindt u enkele belangrijke vragen die u uw arts kunt stellen om u te helpen uw gezondheidszorgafspraken optimaal te gebruiken.

Top