Skip to main content
Plotselinge hartstilstand

Plotselinge hartstilstand

Als bij u of een van uw dierbaren een verhoogd risico voor plotselinge hartstilstand is vastgesteld, voelt u zich wellicht verontrust, nerveus of verward. Op die momenten is het belangrijk dat u vragen stelt, informatie verzamelt en zoveel mogelijk te weten komt over het voor u liggende traject. Verken dit gedeelte voor meer informatie over plotselinge hartstilstand.

Sudden Cardiac Arrest Treatment

Plötzlicher Herzstillstand - Behandlung

De meeste mensen die plotselinge hartstilstand ondervinden sterven eraan—vaak binnen minuten. Onmiddellijke behandeling met cardiopulmonale reanimatie (CPR) en een defibrillator (een apparaat dat een elektrische schok naar het hart stuurt) kan levensreddend zijn. 

What is Sudden Cardiac Arrest?

Wat is plotselinge hartstilstand?

Plotselinge hartstilstand is een ernstig en levensbedreigend medisch noodgeval. Tijdens plotselinge hartstilstand stopt de hartfunctie—abrupt en zonder waarschuwing. Zonder directe behandeling met defibrillatie (een elektrische schok aan het hart), kan dit resulteren in hersenbeschadiging en de dood.

What Causes Sudden Cardiac Arrest?

Wat veroorzaakt plotselinge hartstilstand?

Plotselinge hartstilstand kan personen van elke leeftijd, geslacht, ras en zelfs personen die in goede gezondheid lijken te verkeren, treffen. Vaak wordt plotselinge hartstilstand veroorzaakt door een probleem met het elektrische systeem van het hart, als gevolg van een kransslagaderaandoening, een hartaanval of andere hartproblemen.

Sudden Cardiac Arrest Symptoms

Was verursacht den plötzlichen Herzstillstand?

Het eerste en vaak enige symptoom van plotselinge hartstilstand is bewustzijnsverlies—als gevolg van een tekort van bloed naar de hersenen. Hoewel er vaak geen waarschuwingssignalen zijn voordat plotselinge hartstilstand optreedt, kunnen er enkele symptomen zijn die voorafgaand aan de hartstilstand kunnen worden bemerkt.

Vragen voor uw arts: Diagnose

Na de diagnose is het normaal dat u vragen hebt over wat u vervolgens te wachten staat. Hier vindt u enkele belangrijke vragen die u uw arts kunt stellen om u te helpen uw gezondheidszorgafspraken optimaal te gebruiken. 


De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.