Skip to main content
S-ICD box change

Procedure en herstel S-ICD wissel

Tijdens uw periodieke S-ICD-controles wordt het batterijniveau van uw apparaat gecontroleerd. Uw arts laat u weten wanneer het tijd is om de vervanging van de S-ICD in te plannen. Uw arts plant dit ruim van tevoren in, zodat uw S-ICD op de juiste manier blijft functioneren tot het moment van vervanging aanbreekt. Deze vervangingsprocedure wordt ook wel de "S-ICD wissel" genoemd.

De procedure voor het vervangen van de S-ICD is zeer eenvoudig. De batterij is hermetisch afgesloten in de S-ICD, dus krijgt u tijdens een 'batterijvervanging' in werkelijkheid een nieuw S-ICD kastje. Tijdens deze ingreep wordt alleen het kastje ofwel de S-ICD vervangen. De elektrode blijft op zijn plaats en hoeft dus niet vervangen te worden.

Procedure en herstel S-ICD wissel

De S-ICD wissel duurt ongeveer 40 minuten en wordt uitgevoerd onder plaatselijke of algehele verdoving.
Het gaat als volgt:

  • Zodra u bent aangesloten op een hartslagmonitor worden uw S-ICD-instellingen aangepast ter voorbereiding op de procedure.
  • Er wordt een incisie gemaakt in of naast uw bestaande litteken (die aan de linkerkant van de borst, naast de ribbenkast).
  • Uw 'oude' S-ICD wordt van zijn plaats genomen en losgekoppeld van uw elektrode.
  • Een nieuwe S-ICD, met een volle batterij, wordt aangesloten op uw elektrode en teruggeplaatst op dezelfde locatie.
  • De incisie wordt gesloten en uw nieuwe S-ICD wordt ingeschakeld en geprogrammeerd met dezelfde instellingen als uw vorige apparaat.
  • Het apparaat kan mogelijk worden getest, indien de arts dit noodzakelijk vindt.

S-ICD-patiënt Rob deelt zijn ervaring.

Herstellen na de S-ICD wissel

Omdat elke S-ICD-patiënt anders is, is het lastig om met zekerheid te zeggen hoe lang uw revalidatie zal duren nadat het kastje is vervangen. Over het algemeen kunt u op dezelfde dag of de dag na de ingreep weer terug naar huis.

Omdat alleen het kastje wordt vervangen op de al aanwezige plaats, hoeft u alleen te herstellen van de nieuwe incisie die in of dicht bij het al aanwezige litteken is gemaakt. Dit houdt in dat de revalidatie van de S-ICD wissel veel sneller zou moeten verlopen (ongeveer 2 weken) dan het herstel van de oorspronkelijke S-ICD-implantatie (4 tot 6 weken).

Uw arts geeft u een compleet overzicht van de instructies die u dient te volgen zodra de wissel volbracht is. U kunt altijd contact opnemen met uw arts voor specifieke informatie of om aanvullende vragen te stellen.

Patient Rob openly shares his experience of his S-ICD box change

Austausch von Robs S-ICD

Patiënt Rob deelt zijn ervaring


De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.