Procedure en herstel S-ICD wissel

Tijdens uw periodieke S-ICD-controles wordt het batterijniveau van uw apparaat gecontroleerd. Uw arts laat u weten wanneer het tijd is om de vervanging van de S-ICD in te plannen. Uw arts plant dit ruim van tevoren in, zodat uw S-ICD op de juiste manier blijft functioneren tot het moment van vervanging aanbreekt. Deze vervangingsprocedure wordt ook wel de "S-ICD wissel" genoemd.

De procedure voor het vervangen van de S-ICD is zeer eenvoudig. De batterij is hermetisch afgesloten in de S-ICD, dus krijgt u tijdens een 'batterijvervanging' in werkelijkheid een nieuw S-ICD kastje. Tijdens deze ingreep wordt alleen het kastje ofwel de S-ICD vervangen. De elektrode blijft op zijn plaats en hoeft dus niet vervangen te worden.
vervanging s-icd-apparaat noodzakelijk

De S-ICD wissel duurt ongeveer 40 minuten en wordt uitgevoerd onder plaatselijke of algehele verdoving.
Het gaat als volgt:

  • Zodra u bent aangesloten op een hartslagmonitor worden uw S-ICD-instellingen aangepast ter voorbereiding op de procedure.
  • Er wordt een incisie gemaakt in of naast uw bestaande litteken (die aan de linkerkant van de borst, naast de ribbenkast).
  • Uw 'oude' S-ICD wordt van zijn plaats genomen en losgekoppeld van uw elektrode.
  • Een nieuwe S-ICD, met een volle batterij, wordt aangesloten op uw elektrode en teruggeplaatst op dezelfde locatie.
  • De incisie wordt gesloten en uw nieuwe S-ICD wordt ingeschakeld en geprogrammeerd met dezelfde instellingen als uw vorige apparaat.
  • Het apparaat kan mogelijk worden getest, indien de arts dit noodzakelijk vindt.

S-ICD-patiënt Rob deelt zijn ervaring.

 

Herstellen na de S-ICD wissel

Omdat elke S-ICD-patiënt anders is, is het lastig om met zekerheid te zeggen hoe lang uw revalidatie zal duren nadat het kastje is vervangen. Over het algemeen kunt u op dezelfde dag of de dag na de ingreep weer terug naar huis.

Omdat alleen het kastje wordt vervangen op de al aanwezige plaats, hoeft u alleen te herstellen van de nieuwe incisie die in of dicht bij het al aanwezige litteken is gemaakt. Dit houdt in dat de revalidatie van de S-ICD wissel veel sneller zou moeten verlopen (ongeveer 2 weken) dan het herstel van de oorspronkelijke S-ICD-implantatie (4 tot 6 weken).

Uw arts geeft u een compleet overzicht van de instructies die u dient te volgen zodra de wissel volbracht is. U kunt altijd contact opnemen met uw arts voor specifieke informatie of om aanvullende vragen te stellen.

De S-ICD wissel van Rob.

De S-ICD wissel van Rob.

Patiënt Rob deelt zijn ervaring

Top