Skip to main content
S-ICD box change

Patiëntervaring: S-ICD wissel

De 'Grote dag' van de ingreep

Ik voel me wat gespannen op de dag van de ingreep. Om me wat te kalmeren, herinner ik mezelf aan de manier waarop ik de procedure altijd uitleg aan mijn familie en vrienden. Ik vertel ze dat het een eitje is, omdat de elektrode gewoon op zijn plaats blijft ... Het enige dat hoeft te gebeuren, is de oude 'box' te verwijderen en een nieuwe, met een volle batterij, te plaatsen. Ik trek een dapper gezicht en zeg: 'rits open, nieuwe box plaatsen, rits sluiten. Een makkie.' 

Het kan nog altijd lastig uit te leggen zijn aan anderen. Ik heb mijn huidige S-ICD nu al meer dan 6 jaar. En hoewel ik hem liever niet nodig had gehad, zijn de afgelopen 6 jaar veel beter verlopen dan verwacht. Ik ben nog fanatieker geworden bij het sporten en ik ben zo gewend geraakt aan de kleine box die me 6 jaar lang heeft beschermd, dat hij wat mij betreft nog langer had mogen blijven zitten. Ik krijg nu hoe dan ook de nieuwste uitvoering S-ICD, die dunner is en nog langer meegaat. 

De verpleegkundige komt binnen en vertelt me dat ik word voorbereid op de ingreep. 'OK, daar gaan we dan!', denk ik. Want als je aan het wachten bent, denk je te veel na, nietwaar? 

De cardioloog legt de procedure uit. Je wordt eerst op allerlei bewakingsapparatuur aangesloten, zodat alles nauwkeurig kan worden bekeken en bijgehouden. Vervolgens schakelen ze de oude S-ICD uit en maken ze een kleine incisie; in mijn geval was dit net naast het vorige litteken (wat mooi is, omdat ik dan niet nog een litteken krijg). De elektrode wordt vervolgens losgekoppeld, omdat deze op zijn plaats blijft. Zodra de S-ICD-box is verwijderd, wordt de nieuwe box met een volle batterij op de elektrode aangesloten. De nieuwe S-ICD wordt op precies dezelfde plek als de vorige geplaatst en heeft precies dezelfde instellingen. De incisie wordt vervolgens gesloten en daarna zijn we klaar. 

De hele operatiewereld is natuurlijk superprofessioneel, maar deze ingreep is echt, zoals ik altijd maar zeg, een kwestie van 'rits open, nieuwe box plaatsen, rits sluiten'. Ik ben blij dat ik het niet veel spannender dan dat kan maken ☺. 

Net na de operatie merk ik het verschil ten opzichte van de eerste procedure. Ik wil natuurlijk niet meteen op mijn mountainbike springen, maar het voelde wel als een eenvoudige ingreep. De pijn achteraf is duidelijk minder, dus zeg ik tegen mijn vrouw: 'Ik durf te wedden dat ik over een maand weer op mijn mountainbike zit'. 

Rob.


De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.