Skip to main content
S-ICD box change

PATIËNTERVARING: S-ICD WISSEL

Revalideren en op mijn linkerzij slapen 😊

Er zijn leukere dingen om te doen, maar de vervanging van de S-ICD-batterij verliep veel beter dan ik had verwacht. Omdat mijn ingreep aan het einde van de dag gepland stond, moest ik een nacht in het ziekenhuis doorbrengen. Anders had ik op dezelfde dag nog naar huis kunnen gaan! 

Na mijn eerste S-ICD-implantatie moest ik het rustig aan doen toen ik thuiskwam, vanwege de pijn. Ik heb toen de eerste paar dagen voornamelijk in bed doorgebracht, maar deze keer loop ik door het huis. Ik geniet van een kopje koffie en zit op de bank, totaal ontspannen. Mijn vrouw vraagt me of ik niet liever op bed ga liggen en zegt dat ik met niet groot hoef te houden, alsof ik nergens last van heb. Maar in alle eerlijkheid heb ik niet echt behoefte om onder de wol te kruipen. Ik ben blij verrast met de manier waarop ik mijn eerste dag doorbreng. 

Deze opluchting neemt alleen maar toe als ik op dag 2 wakker wordt en me realiseer dat ik heb geslapen als een roos! Als je je bedenkt dat de eerste paar dagen behoorlijk intens kunnen zijn (wat het geval was na de eerste implantatie), dan is dit een ware verrassing. Dat kan ik je wel vertellen! 

Dat was me ook wat: een paar dagen voor de operatie struikelde ik op de trap en stootte ik mijn teen heel hard. Een paar uur voor de vervanging heb ik voor de zekerheid röntgenfoto's laten maken, omdat ik toch in het ziekenhuis was ☺. En ja hoor: een gebroken teen! Ik kan je vertellen dat die gebroken teen veel meer ongemak veroorzaakte dan het litteken van de nieuwe S-ICD! 

De volgende mijlpaal in mijn revalidatie vindt twee weken later plaats: slapen op mijn linkerzij. Iedereen met een S-ICD weet waar ik het over heb. Na de eerste S-ICD-implantatie duurde het een paar weken voordat ik weer op mijn linkerzij ('op mijn S-ICD') kon slapen. Dat is logisch, want er moest subcutaan ruimte worden gemaakt voor de S-ICD. Dat is niet nodig wanneer de S-ICD vervangen hoeft te worden, omdat die ruimte al aanwezig is, dus hoeft de cardioloog alleen een incisie te maken om de S-ICD te vervangen. Dat maakt een groot verschil, want binnen twee weken slaap ik nu alweer op mijn linkerzij. Als ze me dat van tevoren hadden verteld, had ik ze nooit geloofd. 

Mijn zus en mijn neef, die hun S-ICD's inmiddels ook hebben laten vervangen, hebben het precies zo ervaren. Minimaal ongemak en een verrassend snelle revalidatie. Wat een opluchting! 

Rob. 


De inhoud van deze website is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en sluit alle reclamedoeleinden voor medische apparatuur uit. Deze informatie vormt geen medisch of juridisch advies, en Boston Scientific aanvaardt geen garantie voor de volledigheid, juistheid of actualiteit van deze informatie. Daarom raadt Boston Scientific u aan om bij gezondheidsproblemen of vragen contact op te nemen met uw arts.